4/21/2016

Kruche ciasto czekoladowe





Kruche ciasto czekoladowe

Ciasto;

500 g mąki,

250 g cukru,

250 g masła,

łyżeczka proszku do pieczenia,

4 żółtka,

2 łyżki kakao,

cukier waniliowy,

Do przełożenia;

4 białka,

200 g cukru,

150 g posiekanych orzechów,

marmolada lub dżem,

biała czekolada,

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części.

Z białek ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy cukier. Do natłuszczonej blaszki wykładamy jedną część ciasta. 

Ciasto smarujemy dżemem, na to wykładamy połowę piany i posypujemy orzechami, następnie wykładamy następną część ciasta. 

Potem reszta piany i ostatnia część ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. 

Na koniec polewamy rozpuszczoną białą czekoladą. Smacznego ;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger