kwietnia 29, 2016

Tradycyjny sernik czekoladowy






Tradycyjny sernik czekoladowy

Ciasto
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
1/2 kostki masła,
1 jajko,
1/2 szklanki cukru,

Masa serowa
1 kg twarogu,
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 budyń waniliowy,
1 cukier waniliowy,

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki. 

Ser mielimy dwa razy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do sera dodajemy resztę składników oraz żółtka. Mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami. 

Na natłuszczoną blaszkę wykładamy jedną część ciasta, na to masę serową i na koniec wykładamy pozostałe ciasto. 

Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Upieczony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową i suszoną żurawiną. 

Smacznego ;)

2 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger