kwietnia 29, 2016

Tradycyjny sernik czekoladowy





Tradycyjny sernik czekoladowy

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 kostki masła,
  • jajko,
  • 1/2 szklanki cukru,

Masa serowa

  • 1 kg twarogu,
  • jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki. 

Ser mielimy dwa razy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do sera dodajemy resztę składników oraz żółtka. Mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami. 

Na natłuszczoną blaszkę wykładamy jedną część ciasta, na to masę serową i na koniec wykładamy pozostałe ciasto. 

Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Upieczony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową i suszoną żurawiną. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger