maja 04, 2016

Pizza z podwójnym ciastem



Pizza z podwójnym ciastem

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 16 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 ml wody,

Dodatki

  • Ketchup,
  • 1 duża cebula,
  • pomidory,
  • 150 g salami pepperonni,
  • żółty ser,
  • bazylia i oregano.

Do letniej wody dodajemy drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Dodajemy olej i wgniatamy. 

Dzielimy na 2 części. Jedną przekładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową. Ciasto smarujemy ketchupem. 

Układamy cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone w plasterki i salami, posypujemy serem i posypujemy bazylią i oregano. Na wierzch wykładamy rozwałkowane ciasto ( druga część ). 

Pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Podajemy z dowolnymi sosami ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger