9/24/2016

Marcinek stracciatella







Marcinek stracciatella


ciasto
4 jajka (białka i żółtka osobno),
250 g masła lub margaryny,
1 szklanka cukru,
1 i 3/4 szklanki mąkipszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,


masa
2 śnieżki,
+ mleko ( 2 szklanki),
tabliczka mlecznej czekolady,
2 łyżki żelatyny,
Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z masą. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy. 

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3. Wykładamy na całą blaszkę pierwszą cześć i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu kroimy na 2 części. 

To samo robimy z resztą ciasta. Śnieżkę przygotowujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze śnieżką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą. 

Przekładamy placki masą Zostawiamy masy na boki i wierzch ciasta, smarujemy. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy. Smacznego ! ;)
;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger