10/29/2016

Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą





Pierogi z mięsem, dynią i kolendrą

ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 litra wrzątku,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,

farsz

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 0,5 kg dyni,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 płaska łyżka kolendry,
  • szczypta ostrej papryki,



Mąki mieszamy ze sobą i zalewamy wrzątkiem, mieszamy aż powstanie w miarę jednolita konsystencja.
 Ostudzamy.
 Dodajemy jajko i olej.
 Zagniatamy, podsypujemy mała ilością mąki.
 Mięso podsmażamy na łyżce masła, dodajemy startą na grubych oczkach dynię oraz cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę. 
Podlewany wodą i dusimy ok 10 minut.
 Przyprawiamy, kolendrę miażdżymy w moździerzu.
 Chwilkę dusimy, odstawiamy do wystudzenia.
 Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka i wykładamy ok 1 łyżeczki farszu i zlepiamy brzegi.
Gotujemy ok 10 min. 
Smacznego ;)

2 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger