listopada 28, 2016

Łaciata maślana chałka





Łaciata maślana chałka


ciasto
800 g mąki pszennej,
40 g świeżych,
500 ml ciepłego mleka
120 roztopionego masła,
4 łyżki cukru,
Dodatkowo
3 łyżki kakao,
4 łyżki cukru,
3-4 łyżki ciepłego mleka,




Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na ok 5 minut. 


Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3). Kakao, cukier i mleko mieszamy ze sobą. 



Do większej części dodajemy papkę z kakao i zagniatamy. Obie części odkładamy na 40 minut. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto, dzielimy po 5 części. 



Ciemne zwijamy w rulon dł blaszki, jasne wałkujemy na dł ciemnego. Ciemne ciasto kładziemy na jasne i zwijamy w rulony. 



Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rulony. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.) 

smacznego ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger