listopada 23, 2016

Barszcz czerwony- podstawowy






Barszcz czerwony- podstawowy

 

  • 2 kg buraków,
  • 2 jabłka,
  • kilka śliwek suszonych,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • sok z 1 cytryny.

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Jabłka kroimy w cząstki , dodajemy do buraków i zalewamy letnią wodą. Następnie dodajemy śliwki, pokrojone w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek oraz ziele angielskie i liście laurowe.
Zalewamy wodą, wsypujemy sól i gotujemy na najmniejszym ogniu 30 minut.
Dodajemy sok z cytryny.
Odstawiamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie
odcedzamy warzywa.
Barszcz należy przed podaniem podgrzewać nie pozwalając aby się zagotował.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger