11/04/2016

Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem






Bułeczki drożdżowe z dżemem i cynamonem

 

  • 1 kg mąki,
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 szklanki letniego mleka,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • słoiczek dżemu,
  • 4 łyżki cynamonu,

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mąki i odrobiną mleka. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka rozkłócamy, dodajemy sól, mleko, cukier i olej. Stopniowo wsypujemy mąkę. Wlewamy drożdże. Mieszamy. 
Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy i smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
 Smacznego
 ;)   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger