11/12/2016

Pieczona szynka wieprzowa




Pieczona szynka wieprzowa

 

  • 1,2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziele angielskie,
  • ok 1 szklanki wody,
Szynkę wieprzową obsuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy czosnkiem, majerankiem solą i pieprzem.

Szynkę wkładamy do szczelnego pojemnika na około 2 godziny w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki).

Szynkę wykładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Pieczemy ok 1,5 godziny w 170 stopniach. 

Podajemy jako danie obiadowe lub na zimno. 
Smacznego ;) 


2 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger