11/22/2016

Pierożki z kurczakiem i warzywami




Pierożki z kurczakiem i warzywami

Ciasto

  • 250 g mąka pszenna,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 25 g drożdży świeżych,
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka.

Farsz

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,


Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. 

Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i podsmażamy na oleju. 

Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kosteczkę. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą. 

Ciasto wałkujemy na prostokąt, kroimy na kwadraty, na środek wykładamy farsz i zlepiamy. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)  


2 komentarze:

  1. fajne te pierożki,byłyby dobrym dodatkiem do jakieś zupki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do barszczyku na przykład. Ja je podawałam z sosem. ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger