listopada 09, 2016

Pyzy ziemniaczane z gęsiną





Pyzy ziemniaczane z gęsiną

Masa ziemniaczana

  • 1 kg ziemniaków surowych,
  • 1 kg ziemniaków gotowanych,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • sól.

Farsz

  • 1 kg mięsa ugotowanego gęsiego,
  • 300 g gotowanego boczku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa,

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach i odciskamy sok.

Łączymy ziemniaki,  dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 

Mięso i boczek mielimy, dodajemy przyprawy i mieszamy.

Z ciasta formujemy placki i wkładamy farsz i formujemy pyzy. 

W garnku zagotowujemy posoloną wodę, Do gotującej się wody wrzucamy pyzy i gotujemy około 10-15 minut, do wypłynięcia na wierzch. 

Ugotowane pyzy podajemy z podsmażoną cebulką. Możemy posypać czarnuszką.
 Smacznego ;)  


4 komentarze:

  1. Pyzy robię niezwykle rzadko, a z gęsiną jeszcze nie zdarzyło mi się popełnić nigdy. Tym bardziej przepis dla mnie koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger