listopada 08, 2016

Wytrawny chleb czekoladowy





Wytrawny chleb czekoladowy

 

  • zaczyn;
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżeczki wody,
  • szczypta drożdży,
  • właściwy zaczyn;
  • 4 łyzki mąki,
  • 18g wody;
  • ciasto właściwe;
  • 2 szklanki mąki chlebowej,
  • 1 szklanka  mąki pszennej,
  • 1 1/8 szklanki wody,
  • 1 łyżka wanilii,
  • 1 łyżka kakao,
  • 10g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100g czekolady gorzkiej z chili,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • siemienie lniane opcjonalnie

Składniki zaczynu mieszamy ze sobą. Zaczyn mieszamy ze składnikami zaczynu właściwego. Przekładamy do miski, szczelnie nakrywamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8 godzin. Wszystkie składniki prócz czekolady mieszamy ze sobą dokładnie łącząc składniki, wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Odstawiamy na ok 15 minut. Czekoladę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do ciasta i łączymy. Ciasto przekłądamy do miski wysmarowanej lekko olejem. odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do wysmarowanej blaszki, posypujemy siemieniem i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy ok 1 godziny w 180stopniach. 
Smacznego ;)

4 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger