listopada 30, 2016

Zupa buraczkowa





Zupa buraczkowa

3 duże buraki czerwone,
1 średnia marchewka,
1 mała pietruszka,
biała część pora,
kawałek selera,
2 skrzydełka,
3 litry zimnej wody,
3 - 4 łyżki octu spirytusowego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka tymianku,
śmietana.




Buraki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 

Marchewkę, seler, pietruszkę i por obieramy i myjemy. Por kroimy w krążki, resztę warzyw trzemy na tarce o grubych oczkach. 

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso i gotujemy ok 15 minut, następnie dodajemy warzywa, gotujemy aż będą miękkie. 

Dodajemy ocet i przyprawy, chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną. 

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger