listopada 23, 2016

Zupa pomidorowa z papryką



Zupa pomidorowa z papryką

 

  • ok 4 litry wody,
  • 2 skrzydełka,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziele angielskie,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • zioła prowansalskie,
  • oregano,
  • śmietana wg uznania,
  • makaron.

Do garnka z wodą dodajemy skrzydełka z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pokrojone w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i seler. 

Cebulę podsmażamy na suchej patelni na złoto i dorzucamy do garnka. Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy skrzydełka. 

Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną w średnią kostkę paprykę, zioła i przyprawy. 

Gotujemy około 15 minut. Następnie zabielamy śmietaną. 

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego ;) 

2 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger