grudnia 08, 2016

Dyniowe deserki z karmelizowaną gruszką






Dyniowe deserki z karmelizowaną gruszką

500 g dyni,
2 galaretki pomarańczowe,
500 ml śmietany 30%,
2 małe paczki herbatników,
1 czekolada mleczna,
3 małe gruszki,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru,




Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę. Dynię miksujemy na gładko. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Studzimy i łączymy z dynią. 

Śmietanę ubijamy na sztywno. Herbatniki kruszymy. Czekoladę trzemy na tarce o dużych oczkach. 

Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło cukier i gruszki, karmelizujemy na złoto. 

Do szklanek ( 250 ml) wykładamy; trochę pokruszonych herbatników, 2 łyżki śmietany, trochę czekolady, 2 łyżki dyni, 2 łyżki gruszki,2 łyżki śmietany, 2 łyżki dyni, trochę herbatników i posypujemy czekoladą.

Chłodzimy w lodówce. 

Smacznego ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger