grudnia 01, 2016

Karp pieczony pod marchewkowo-porową pierzynką





Karp pieczony pod marchewkowo-porową pierzynką

3 filety z karpia,
2 marchewki,
1 por,
sól ziołowa i pieprz cytrynowy
( do ryby)
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
tymianek,



Filety karpia kroimy w ok 5 cm paski. Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 

Por kroimy w paseczki. Podsmażamy marchewkę z porem. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości, przyprawiamy.Filety przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

Na filety wykładamy marchewkę z porem. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. 

Podajemy na ciepło lub zimno. 



Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger