12/03/2016

Sernik z piernikami





Sernik z piernikami


Ciasto;
3 szklanki mąki,
250 g masła,
5 żółtek,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,


Masa serowa;
1 kg twarogu,
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 budyń waniliowy,
1 cukier waniliowy,


beza:
5 białek ( pozostałych od ciasta kruchego),
1 szklanka cukru,


Dodatkowo;
ok 2 paczek pierniczków nadziewanych,




Ciasto:

Z podanych składników ( prócz białek ) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dużą blaszkę. Drugą odkładamy do zamrażalnika. 

Masa twarogowa: 

Ser mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy żółtka, budyń, cukier waniliowy, i mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami. Masę wykładamy na kruche ciasto.

Białka pozostałe z kruchego ciasta ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. 

Na masę serową wykładamy pierniczki, na to masę białkową, na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. 

Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik pozostawiając ciasto do wystygnięcia. Możemy polać białą czekoladą. 

Smacznego ;)


2 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger