12/07/2016

Tradycyjny makowiec zawijany




Tradycyjny makowiec zawijany


Ciasto
3 szklanki mąki pszennej,
180 ml mleka,
150 g masła,
6 żółtek,
50 g świeżych drożdży,
5 łyżek cukru,
1 łyżka oleju,
1,5 łyżki rumu,
16 g cukru waniliowego,



Masa makowa
6 białek,
500 g maku,
500 ml wrzątku ( do napęcznienia maku),
250 g cukru,
50 g posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
olejek migdałowy do smaku,
1 łyżka miękkiego masła,
kandyzowana skórka pomarańczowa,


Dodatkowo
Cukier puder





W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki ( prócz masła). Zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Zagniatamy ponownie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby napęczniał. Ostudzony mak mielimy 2 razy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy do maku pozostałe składniki i piankę. Delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokąty ( ok 4 mm). Wykładamy na każdą część prostokątną masę makową. Zwijamy w rulony.

Końce rolady sklejamy w podwijamy pod spód. Makowce wykładamy na blaszkę piekarnikową i pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopniach. 

Upieczone i ostudzone makowce posypujemy pudrem lub ozdabiamy według własnego uznania.

Smacznego ;)   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger