grudnia 19, 2016

Zupa meksykańska z pulpetami




Zupa meksykańska z pulpetami



Pulpety
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz,
1 łyżeczka majeranku,


zupa
4-5 litry wody,
3 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
40 g mieszanki warzyw meksykańskich,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka cukru,
1 łyżka ostrej papryki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka imbiru,
bazylia.





Do mielonego mięsa dodajemy podane składniki i formujemy malutkie pulpeciki. Do garnka wlewamy wodę.

Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy woda będzie się gotować dodajemy pulpeciki. Gotujemy ok 20 minut. 

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni.

Dodajemy do zupy ziemniaki, cebulę i mieszankę warzyw meksykańskich. Gotujemy 10 minut. 

Przyprawiamy i gotujemy jeszcze 5 minut. 

Smacznego ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger