1/25/2017

Chrusty ( faworki ) na piwie






Chrusty ( faworki ) na piwie

2 szklanki maki,
4 żółtka,
1/2 szklanki piwa,
1 łyżeczka masła,
cukier puder do posypania,
olej do smażenia.



Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, piwo i masło. Szybko wyrabiamy ciasto. Następnie wałkiem bijemy ciasto około 15 minut. 

Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy prostokąty ( około 2,5 cm x 7-8 cm ). 

Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec prostokąta. 

Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu ( u mnie olej) na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

Posypujemy pudrem. 

Smacznego ;)  

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, częstuję się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam, że są pyszne i na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuj są super chrupiące ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger