1/11/2017

Ciasto czekoladowe z masą śmietankową




Ciasto czekoladowe z masą śmietankową


Biszkopt
1 szklanka cukru,
250 g masła,
cukier waniliowy,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szklanka mąki.


Masa I
500 ml śmietany 30 %,
200 g serka waniliowego,
250 g serka Mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki żelatyny.


Masa II
500 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki żelatyny.


Dodatkowo
5 łyżek kremu czekoladowego,
polewa karmelowa,
dowolna posypka.






Biszkopt; Masło ucieramy wraz z cukrem. Dodajemy jajka i resztę składników miksujemy na gładką masę. Wykładamy masę na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę (25 x 35 cm). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. 

Studzimy i dzielimy na 2 części. 

Masa I: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek waniliowy i mascarpone. Delikatnie łączymy ze sobą. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do masy. Wykładamy na dolny płat biszkoptu. Wkładamy do lodówki aż masa stężeje. Smarujemy kremem czekoladowym.

Masa II; Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i łączymy z masą. Wykładamy na krem czekoladowy. Na masę kładziemy płat biszkoptu. Polewamy polewą karmelową i posypujemy posypką. 

Wstawiamy do lodówki aby masy dobrze stężały. 

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger