1/28/2017

Ciasto kinder bueno z krówką






Ciasto kinder bueno z krówką


Masa bueno
400 ml śmietanki 30%,
250 g serka mascarpone,
2 łyżki miodu,
2,5 łyżki masła,
2 szklanki mleka w proszku,
100 g orzechów laskowych,
1 łyżka żelatyny.


Masa śmietankowa
1 opakowanie śnieżki,
1 szklanka mleka,
1 łyżka żelatyny.


Dodatkowo
2 duże paczki herbatników,
1 puszka krówki,
czekolada.





Dużą blaszkę wykładamy herbatnikami. Smarujmy krówką ( połowę puszki ) i układamy znów herbatniki.

Krem bueno:

Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy masło, mleko w proszku i miód. Rozpuszczamy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy połowę serka mascarpone i orzechy. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy resztę serka mascarpone i miksujemy. Łączymy z zawartością rondelka. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, łączymy z masą. Wykładamy masę na herbatniki. 

Na herbatniki wykładamy pozostałą krówkę i przykrywamy herbatnikami. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, łączymy z masą. Wykładamy na wierzch ciasta. 

Na masę śmietankową kruszymy herbatniki i posypujemy czekoladą pokrojoną w kosteczkę. Chłodzimy w lodówce. 

Smacznego ;)

6 komentarzy:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger