1/19/2017

Krokiety z kapustą i grzybami







Krokiety z kapustą i grzybami


Ciasto
2 jajka,
500 ml mleka,
250 g mąki pszennej,
szczypta soli,
3 łyżki oleju.


Farsz
30 g suszonych grzybów,
300 g kapusty kiszonej,
1 cebula,
olej do smażenia.




Ciasto:


Jajka rozkłócamy. Stopniowo dodajemy mleko z mąką. Mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Smażymy cieniutkie placuszki na patelni naleśnikowej. 



Farsz:



Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 1 godzinę. Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły, dodajemy suszone warzywa, gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy. Do wody po grzybach dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Łączymy ze sobą grzyby, kapustę i cebulę. Przyprawiamy. 



Na każdy placek wykładamy po 2-3 łyżki farszu, składamy boki i zwijamy w rulonik.



Przygotowane krokiety podsmażamy. 

Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. ooo właśnie wczoraj miałam tylko ja jeszcze je panieruję w jajku i bułce przed podsmażeniem:)
    PS
    w składnikach farszu dwa razy dodałaś grzyby suszone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione ;) Ja też robię w panierce ale lubię również bez panierki ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger