stycznia 17, 2017

Mini pączusie drożdżowe






Mini pączusie drożdżowe

30 g drożdży świeżych,
4 żółtka,
2,5 łyżki cukru,
6 łyżek oleju,
460 g mąki,
250 ml letniego mleka,
2 łyżki wódki.







Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. 

Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników wraz z zaczynem. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Ciasto wałkujemy i kieliszkiem wycinamy małe krążki. 

Przykrywamy ściereczką na ok 20 minut. Smażymy w rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger