1/11/2017

Oponki z czekoladą orzechową i kokosem









Oponki z czekoladą orzechową i kokosem

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
7 g drożdży suchych,
1 szklanka mleka, letniego,
3 żółtka,
1/3 szklanki drobnego cukru,
60 g masła, roztopionego,
czekolada orzechowa,
wiórka kokosowe,





Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wgniatamy. Odstawiamy na ok 2 godziny aż podwoi objętość. 

Po tym czasie ciasto wałkujemy na ok 1 cm. Kubkiem wykrawamy kółka, na środku kieliszkiem robimy dziurkę. Oponki przykrywamy ściereczką na ok 15 minut. Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron. 

Czekoladę rozpuszczamy i polewamy oponki. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego;)

2 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger