stycznia 18, 2017

Pierogi z kapustą i grzybami






Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz
30 g suszonych grzybów,
300 g kapusty kiszonej,
1 cebula,
garść suszonych grzybów,
1 listek laurowy,
2 ziarenka ziela angielskiego,
olej do smażenia.


Ciasto
2,5 szklanki mąki,
ok 0,75 szklanki ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju.





Farsz:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły, dodajemy suszone warzywa, gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy. Do wody po grzybach dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Łączymy ze sobą grzyby, kapustę i cebulę Przyprawiamy. 

Ciasto: 

Ze składników zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy szklanką kółeczka. Wkładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Podajemy z dowolną zasmażką lub bez. 



Smacznego ;)



2 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger