1/31/2017

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą






Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą


Ciasto
1,5 ugotowanych ziemniaków,
Mąka ziemniaczana,
2 jajka,
sól do smaku,


Farsz
1/2 kg ugotowanego mięsa,
1/2 kg ugotowanej kapusty kiszonej,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka majeranku.




Ciasto; Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ciepłe przeciskamy przez praskę. Studzimy. 

Ciasto przekładamy do miski, dzielimy na 4 części i jedną część wyjmujemy i w te miejsce wsypujemy mąkę, aby było równo z ziemniakami. Dokładamy część ziemniaków, dodajemy jajka i zagniatamy ciasto.

Ugotowane mięso mielimy i łączymy z ugotowaną kiszona kapustą. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na kulki wielkości średniej pomarańczy. 

Każdą spłaszczamy i wkładamy farsz, zlepiamy i formujemy owalny kształt. 

Gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut do wypłynięcia. Podajemy ze smażoną cebulką. Smacznego ;)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger