stycznia 16, 2017

Ryba (dorsz) po grecku









Ryba (dorsz) po grecku

1 kg filetów z dorsza,
2 duże marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
szklanka bulionu,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 ziela angielskie,
2 liścia laurowe,
sól i pieprz cytrynowy do smaku,
mąka do obtaczania ryby,
olej do smażenia.




Filety ryby dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 

Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Smażymy 5 minut warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości. 

Przyprawiamy i ponownie chwilkę dusimy. Na rybę wykładamy sos. Podajemy na zimno. 

Smacznego ;)



2 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger