2/03/2017

Pulpeciki zapiekane z ryżem i papryką







Pulpeciki zapiekane z ryżem i papryką

2 szklanki suchego ryżu,

500 g mięsa wieprzowo-wołowego,
1 cebula,
sól i pieprz,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,

1 czerwona papryka,

kilka plasterków serka śmietankowego paprykowego.
Zaprawa
ok. 850-900 ml wody,
100 g masła,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka soli ziołowej,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki oregano,
pieprz do smaku.






Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą i drobno posiekaną cebulką. Formujemy pulpeciki. 

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż. Układamy pulpeciki.

Do miski wlewamy wodę, dodaję roztopione masło i wszystkie przyprawy i to wszystko mieszamy. 

Paprykę kroimy w paski i układamy pomiędzy pulpecikami. Wszystko zalewamy zalewą i delikatnie mieszamy. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 1 godzinę, później na pulpeciki układamy ser i zapiekamy 15 minut. 

Gotowe ;) Smacznego ;)  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger