2/22/2017

Ryba (dorsz) w sosie słodko-kwaśnym







Ryba (dorsz) w sosie słodko-kwaśnym

1 kg filetów z dorsza,

Ciasto
3 jajka.
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
sól,
olej do smażenia.

Sos
1 puszka ananasa,
3 marchewki,
1 słoik papryki marynowanej,
3 ząbki czosnku,
5 łyżek octu winnego,
6 łyżek sosu sojowego,
12 łyżeczek cukru,
2 łyżeczki curry,
¾ szklanki wody,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
olej do smażenia.



Rybę odmrażamy i osuszymy. Dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą i pieprzem. Jajka rozkłócamy i dodajemy mąki. Mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Obtaczamy filety i smażymy z obu stron na złoto. 

Na dużą patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i sok z ananasów. Dusimy a marchewka zmięknie. 

Następnie dodajemy konserwową paprykę i ananasa pokrojone w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu. Wlewamy ocet i sos sojowy. Dodajemy cukier i curry. W wodzie rozprowadzamy mąkę i dodajemy do sosu. 

Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy rybę. Mieszamy aż ryba połączy się z sosem. 

Podajemy na ciepło lub zimno. 

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger