lutego 28, 2017

Słomka ptysiowa







Słomka ptysiowa

1,5 szklanki wody
125 g margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka




W garnku gotujemy wodę razem z margaryną, następnie wsypujemy obie mąki, zmniejszyć płomień i dokładnie mieszamy, aż zrobi się szkliste ciasto. Wystudzamy, do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając robotem ustawionym na małe obroty. 
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
 Za pomocą maszynki robimy ciasteczka ok 4-5 cm.
 Po wierzchu posypujemy sporą ilością cukru.
 Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut po upieczeniu możemy zostawić w wyłączonym piekarniku do obsuszenia. 

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger