3/31/2017

Drożdżowe muffiny z cynamonem i migdałami





Drożdżowe muffiny z cynamonem i migdałami


Ciasto;
800 g mąki,
1 jajko,
2 szklanki mleka,
50 g drożdży,
0,5 szklanka cukru,
125 g masła,


Nadzienie;
3-4 łyżki cynamonu,
4 łyżki cukru,
125 g rozpuszczonego masła,
rozdrobnione migdały.





Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn i zagniatamy ciasto. 

Odstawiamy na 1,5 godziny aż podwoi objętość. 

Ciasto wałkujemy na prostokąt dość cienko, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. 

Zwijamy w rulon i kroimy na równie kawałki. 

Przekładamy do foremek muffinkowych. 

Posypujemy rozdrobnionymi migdałami. 

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger