marca 16, 2017

Oponki ( pączki z dziurką) z czekoladą




Oponki ( pączki z dziurką) z czekoladą

2,5 szklanki mąki pszennej,
7 g drożdży suchych,
1 szklanka mleka,
3 żółtka,
1/3 szklanki drobnego cukru,
60 g rozpuszczonego masła,

Czekolada z nadzieniem karmelowym,
kolorowe drażetki.


Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Ciasto wałkujemy na około 2 cm. Kubkiem wykrawamy kółko, następnie w środku robimy dziurkę kieliszkiem.

Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Czekoladę rozpuszczamy. Polewamy oponki. 

Ozdabiamy drażetkami. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger