3/17/2017

Tradycyjne placki ziemniaczane





Tradycyjne placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków,
2 jajka,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka majeranku,
2 łyżki mąki,
olej do smażenia.



Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Z ziemniaków pozbywamy się jak największej ilości wody. 

Dodajemy przyprawy, jajka i mąkę. Mieszamy dokładnie.

Łyżką wykładamy ciasto, formując zgrabne placuszki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 

Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger