4/06/2017

Drożdżowe bułki z dżemem brzoskwiniowym i cynamonem






Drożdżowe bułki z dżemem brzoskwiniowym i cynamonem

500 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
340 ml mleka,
50 g cukru ,
40 g roztopionego masła,

100 g masła,
3 łyżki cukru,
2 łyżki cynamonu.




Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy do momentu aż drożdze zaczną pracować.

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Z ciasta odrywamy kawałeczki wielkości mandarynki, robimy placek, wykładamy dżem i zlepiamy, formując kulkę.

Wykładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i cynamon.

Polewamy bułeczki. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Upieczone studzimy.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger