kwietnia 19, 2017

Pieczone pierożki z mięsem i warzywami








Pierożki z mięsem i warzywami


Ciasto
250 g mąka pszenna,
100 g masła,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
2 jajka,


Farsz
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
bazylia.


Nadzienie
olej do smażenia,
mleko do smarowania,
czarnuszka.




Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło i pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto.

Warzywa obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy warzywa chwilkę smażymy i wlewamy wodę, dusimy aż woda wyparuje.

Dodajemy sos i przyprawy, mieszamy, chwilę dusimy. 

Przygotowane nadzienie studzimy. Ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty ( około 10cmx10 cm).

Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi, wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę piekarnikową. Smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Podajemy na ciepło jak i na zimno z ulubionymi sosami.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger