maja 12, 2017

Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim




Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim

Ciasto
400 g mąki,
5 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru,
200 ml mleka,
50 g masła,
2 jajka.

Frużelina
300 g rabarbaru,
2 łyżki cukru waniliowego,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1/5 szklanki wody.

Ser
3 łyżki cukru.

Kruszonka
1 łyżka masła,
1 łyżka cukru,
2 łyżki mąki.



Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Na koniec wlewamy olej i zagniatamy aż ciato będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Frużelina:

Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy na małym ogniu aż puszczą soki.

Budyń mieszamy z wodą i dodajemy do rabarbaru, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Ser:


Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na takie same prostokąty. Na dwa z nich wykładamy po równo frużelinę. Na trzecią wykładamy ser. Ciasta zwijamy w rulony i zlepiamy końce z wzdłuż. Rulony skręcamy w warkocz.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Kruszonka:

Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto

Pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach.

Smacznego ;)

8 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta drożdżóweczka :) mam ochotę skubnąć troszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super drożdżówka :) Musiała być bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna drożdżóweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z rabarbarem pochłonę w mig wszystko! Apetycznie brzmi ta drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger