5/04/2017

Lekki żurek z pulpecikami





Lekki żurek z pulpecikami

1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
4 ziemniaki,
kawałek pora,
3 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
2 ząbki czosnku,
480 ml zakwasu na żur
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
majeranek do smaku,
olej do podsmażenia warzyw.
Pulpeciki
500 ml mięsa mielonego,
1 jajko,
2 łyżki kaszy manny,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka majeranku.





Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę. 

Podsmażamy na oleju.

Dodajemy do granka z wodą wraz z zielem angielskim, liściami laurowymi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Gotujemy do miękkości warzyw.

Do mięsa dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.

Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości winogrona.

Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut.

Wlewamy zakwas i przyprawiamy.

Chwilkę gotujemy. Gotowe.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger