maja 16, 2017

Racuchy z rabarbarem i płatkami owsianymi







Racuchy z rabarbarem i płatkami owsianymi

2 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
50 g drożdży świeżych,
1 łyżeczka cukru,
3-4 łodygi rabarbaru.



Drożdże, cukier, 2 łyżki mleka mieszamy ze sobą i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.

Do miski przesiewamy mąkę, płatki owsiane, dodajemy jajka, mleko i wyrośnięte drożdże.

Mieszamy dokładnie. 

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.

Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Usmażone odsączamy z tłuszczu.

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ;)

Najlepsze płatki owsiane od 


6 komentarzy:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger