6/28/2017

Drożdżowe rogaliki śniadaniowe







Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

25 g świeżych drożdży,
1 szklanka wody,
5 żółtek,
2 łyżki oleju,
5 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
mak do posypania





Do drożdży dodajemy cukier i wodę, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 



Ciasto dzielimy na 4 równe części.  Wałkujemy na kształt koła. Przekrawamy na 4 trójkąty.  Zwiajamy w ruloniki, formując rogalika. Posypujemy makiem.



Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. 



Studzimy na kratce. 



Smacznego ;)


8 komentarzy:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger