7/09/2017

Ciasto pleśniak na krupczatce






Ciasto pleśniak na krupczatce

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

200 g masła zimnego,
70 g cukru pudru,
5 żółtek,
1-2 łyżki lodowatej wody,

3 czubate łyżki kakao.

5 białek,
1 szklanka dowolnego dżemu lub marmolady.




Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Następnie dodajemy masło, cukier puder, żółtka, wodę i zagniatamy ciasto.

Dzielimy na trzy części.

Do jednej dodajemy kakao i wgniatamy w ciasto aż ładnie się połączy.

Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną jasną część.

Smarujemy dżemem lub marmoladą.

Następnie wykładamy ciemną część ciasta.

Białka ubijamy na sztywno.

Wykładamy na ciemną część.

Na bezę wykładamy ostatnią część jasnego ciasta.

Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.

Studzimy.

Smacznego ;)


2 komentarze:

  1. Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast :) Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już znikło he ale polecam przepis ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger