lipca 09, 2017

Drożdzowe precle + recenzja książki CHLEB domowe wypieki





CHLEB Domowe wypieki to książka Ulrike Skadow
Którą można nabyć na stronie 


Książka zawiera wiele ciekawych przepisów na domowe wypiekanie chleba.
Znajdują się przepisy na słone jak i słodkie chlebki.

Przepisy są łatwo i bardzo precyzyjnie napisane.

Zdjęcia są bardzo zachęcające do wypróbowania przepisu.


Nie mogłam się powstrzymać aby nie upiec chlebka z jednego z przepisów podanego w książce.
I tak powstały precle ;)


Precle drożdżowe

15 g świeżych drożdży,
300 g mąki pszennej,
200 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
70 g sody,
sezam i czarnuszka.


Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3 łyżki ciepłej wody.

Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozdrobione drożdże.

Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut.

Po tym czasie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne.

Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.

Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.

Z ciasta odcinamy paski i zwijamy je w precla.

Kładziemy na stolnicy i odstawiamy na 30 minut.

W rondlu doprowadzamy do wrzenia 3 litry wody.

Piekarnik podgrzewamy do 220 stopni.

Do wrzątku wsypujemy sodę. 

Zanurzamy precle w wrzątku i wyjmujemy je łyżka cedzakową, gdy wypłynął na wierzch.

Odsączamy z wody i układamy na natłuszczoną blaszkę.

Precle posypujemy sezamem i czarnuszką.

Pieczemy 15-20 minut aż się zarumienią.

Studzimy.

Smacznego ;)







4 komentarze:

  1. Na taką książkę muszę się skusić :) Precelki wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, na prawdę jest super ;) ciekawe przepisy nie żadne bardziewie. Konkretne, prosto i szczegółowo opisane.

      Usuń
  2. Precle bardzo apetyczne, a książkę na pewno warto mieć w swojej biblioteczce :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger