lipca 13, 2017

Drożdżówka z marmoladą






Drożdżówka z marmoladą

25 g drożdży,
1 kg mąki,
3 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki oleju,



Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy mleko.

Makę przesiewamy i dodajemy do miski. 

Zagniatamy ciasto, na koniec wlewamy olej i zagniatamy ponownie ( powinno być luźne).

Jak ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie wykładamy większą część ciasta na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.

Na ciasto delikatnie wykładamy marmoladę.

Na koniec wykładamy pozostałą część ciasta.

Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Na pewno już wspominałam, że uwielbiam drożdżowe wypieki, ale powiem/napisze to jeszcze raz - uwielbiam :) Podkradam kawałek do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger