lipca 02, 2017

Kruche ciasto z marmoladą i pianką







Kruche ciasto z marmoladą i pianką

Ciasto;
400 g mąki pszennej,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g masła,
70 g cukru pudru,
5 żółtek,
1-2 łyżki lodowatej wody.

Pianka;
5 białek,
3 łyżki cukru,
1 budyń śmiatankowy,
0,5 szklanki oleju.




Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części. Jedną część wykładamy na natłuszczona i posypaną mąką blaszkę. 

Smarujemy marmaladą. Następnie na marmoladę wykładamy następną część ciasta. 

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i budyń, miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec małym strumieniem wlewamy olej, delikatnie miksujemy aż wszystko ładnie się połączy. Pianę wykładamy na ciasto. 

Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto. 

Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę. 

Studzimy. 

Smacznego ;)

6 komentarzy:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger