lipca 19, 2017

Pieczone pierożki z pikantnym farszem






Pieczone pierożki z pikantnym farszem

Ciasto
100 g masła,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych,
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
2 jajka.

Farsz
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
bazylia, oregano, zioła prowansalskie do smaku.



Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy śmietanę. 

Mieszamy ostawiamy na 15 minut. 

Mąkę przesiewamy, dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. 

Marchewkę i pietruszkę, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i warzywa, dusimy do miękkości. 

Następnie dodajemy sos i przyprawy, chwilkę dusimy. 

Studzimy. 

Ciasto wałkujemy ja na pierogi. 

Wykrawamy większą szklanką kółka. 

Wykładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. 

Układamy na natłuszczona blaszkę piekarnikową. 

Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. 

Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach. 

Smacznego ;)


6 komentarzy:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger