października 04, 2017

Pierogi z mięsem



#krakus, #smacznieiszybko


Pierogi z mięsem

Farsz
około 1 litr bulionu drobiowego Krakus,
1 kg mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka),
250 g boczku wędzonego,
1 duża pietruszka,
2 marchewki,
sól i pieprz do smaku,
łyżka majeranku.

Ciasto
800 g mąki,
800 ml bulionu Krakus ( z mięsa),
garść mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli.




Warzywa obieramy i myjemy.


Gotujemy w bulionie z mięsem do miękkości.



Ugotowane mieso, boczek, czosnek i warzywa mielimy w maszynce.



Przyprawiamy i mieszamy dokładnie.



Goracym bulionem ( w którym gotowało się mięso i warzywa) zaparzamy mąkę.



Lekko mieszamy i studzimy.



Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.



Jezeli jest zbyt lepkie dodajemy dodajemy mąkę.



Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.



Ciasto wałkujemy cienkutko.



Wykrawamy szklanką kółka.



Układamy po 1-2 łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.



Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.



Podajemy ze smażoną cebulą.



Smacznego ;)
Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

4 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger