listopada 25, 2017

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka


#lowicz #dzem #konfitura #truskawki




Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

3 paczki herbatników (220g paczka),
2 słoiczki dżemu truskawkowego (po 280 g),
750 ml śmietany 30%( po 250 ml na warstwę),
3 łyżki cukru pudru ( po łyżce na warstwę),
3 łyżki żelatyny ( po łyżce na warstwę),
suszone truskawki do dekaracji,
ziarna sezamu do dekoracji.


Na spód dużej blaszki wykładamy herbatniki.
Dżem przekładamy do miseczki i dzielimy na 3 równe części.
Jedną częścią smarujemy herbatniki dżemem i znów układamy herbatniki.
250 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i chwilkę jeszcze ubijamy.
1 łyżkę żelatyny rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.
Masę wlewamy na herbatniki.
Następnie znów układamy herbatniki, smarujemy dżemem i układamy ciastka.
Powtarzamy czynność z masą.
Wlewamy przygotowaną masę na ciastka, dżem i znów herbatniki.
Na koniec powtarzamy czynnośc z masą śmietankową i wlewamy na wierzch ciasta.
Dekorujemy suszonymi truskawkami i ziarnaki sezamu.
Chłodzimy w lodówce.

Smacznego ;)



\

4 komentarze:

  1. Nikt tu jeszcze nic nie napisał, więc ja tak przy okazji i na dobranoc ;)
    Super ciacho i może jutro uda mi się trafić xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam takie ciasto jest pycha.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger