grudnia 12, 2017

Makowiec zawijany z polewą czekoladową








Makowiec zawijany z polewą czekoladową

Mak
lub
500 g maku,
150 g cukru,
50g posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
aromat migdałowy do smaku,
szczypta cynamonu,
1 łyżka miękkiego masła,
6 białek.

Ciasto
3 szklanki mąki pszennej,
180 ml mleka,
6 żółtek,
45g świeżych drożdży,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego.

Dodatkowo



Masa; 


Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy na sztywno. Do maku dodajemy wszystkie skladniki ( na koniec biaka). Dokładnie mieszamy. 


Ciasto; 


Mleko łączymy z drożdżami i łyżką cukru, odatawiamy na 10 minut. Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 1 godzinkę. 


Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na około 3-4 mm. 


Mak dzielimy na 3 równe części. Na każdą część ciasta wykładamy mak, zostawiając brzegi ( około 2 cm). Zwiajmy w rulony. 


Wykładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem. 


Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. 


Upieczeniu i wystudzony makowiec polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową. 


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger