grudnia 19, 2017

Ryba (szczupak) w zalewie octowej





Ryba (szczupak) w zalewie octowej

1,5 kg szczupaka,
mąka do obtaczania

zalewa:
2 szklanki wody,
0,5 szklanki octu,
3 łyżki cukru,
łyżeczka soli,
3 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
5 ziaren pieprzu,
1 cebula,
garść suszonych warzyw (marchew, pietruszka, seler).


Szczupaka dzielimy na mniejsze części. 


Doprawiamy pieprzem cytrynowym. 

Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na zloty kolor. 

Zalewa; 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 

Do garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy wszystkie składniki. 

Zagotowujemy. 

Rybę układamy do słoika i zalewamy gorącą zalewą. 

Odstawiamy na kilka dni. 

Smacznego ;)

2 komentarze:

Copyright © 2014 Szpileczki i babeczki , Blogger